Special delivery! Post… zelfgemaakt en recht uit het hart ♥

Een Goedgemutst Theekransje by Night speciaal voor MOEDERS. Na het succes van de ‘day’ versie zaten er 4 moeders bij mij aan de keukentafel. Gewapend met koffie en thee, stapels papier, karton, tape, pennen en potloden gaan ze aan de slag…. Een zelfgemaakte kaart. Voor hun zoon of dochter(s). Met daarop (of in) een compliment. Recht uit het hart. Speciaal voor hun lieve kind(eren).

Maar wat is nu een goed compliment. Wanneer komt een compliment ‘aan’. Het Complimentenspel geeft mooie voorbeelden voor complimenten over vaardigheden die kinderen laten zien. Je geeft een compliment over bijvoorbeeld hetgeen wat je net hebt gezien of gehoord. Begin het compliment met ‘ik ben of ik vind…’ en beschrijf wanneer je het ‘gedrag’ of ‘vaardigheid’ (waarover de compliment gaat) hebt gezien. Een compliment kan een kind ook helpen om uit een ‘bui’ te komen. Tip: Benoem eerst het gevoel. Erkenning is de eerste stap om het gevoel los te kunnen laten. En geef daarna een compliment over wat er wél goed is (gegaan) of over hoe het kind het de vorige keer heeft aangepakt. Complimenten die gaan over de inzet en het proces waaraan het kind heeft gewerkt helpen een kind te groeien. Zo stimuleer je een groei-mindset.

Het bedenken van een compliment voor je eigen kinderen is een zorgvuldige zaak. Complimenten dekken soms niet in één keer de lading…..voor het ene kind is het makkelijker om een compliment te bedenken dan voor de andere. Dat heeft niets met meer of minder liefde voor je kind te maken! Houden van is een ingewikkelde zaak, ook als het om kinderen gaat. Wat hier bijvoorbeeld mee kan spelen is spiegelgedrag. Je kind laat iets zien in zijn of haar gedrag, gevoel en ontwikkeling en dat raakt je. Diep in je moederhart….. Als je kinderen hebt, zijn het vaak je grootste spiegels. Wat laten kinderen je zoal zien? Kinderen voelen feilloos aan als het niet goed met je gaat. Ze voelen het ook aan als je wel lekker in je vel zit. Als jij (of je partner) diep vanbinnen niet gelukkig bent en je niet uitspreekt kan zich dat uiten in een kindje met woedeaanvallen. Je mag je uiten. Ook op een manier waarvan wij later geleerd hebben dat het eigenlijk zo niet hoort. Probeer je innerlijke rem daarom af en toe even los te laten. Zoek naar een uitlaatklep die voor jou werkt. En stop je eigen emoties niet weg, boos en verdrietig zijn hoort net zo bij het leven als liefde en geluk. Wees eerlijk en zo open mogelijk. Benoem en erken. En laat het er zijn….

Na 2 uur zwoegen met thee, koffie, wat lekkers, een brok in de keel en een enkele traan is het ons toch gelukt! Wat ben ik trots op jullie. Ik waardeer jullie openheid, jullie vragen, adviezen, verhalen en inzet! Vandaag heb ik jullie liefdevolle post op de bus gedaan. Ik ben zo benieuwd wat ze gaan zeggen, doen of roepen…..ik kan niet wachten. Laten jullie het mij weten, lieve moeders?