Zie jij ook overal beren op de weg? Of zijn het bij jou de vele bomen in het bos? Of zoveel hobbels en drempels dat je niet vooruit lijkt te komen. Tenminste zo voelt het…..voor mij soms wel.

Perfectionisme is niets anders dan faalangst. Een diep gewortelde onzekerheid die ervoor zorgt dat je nóg meer je best gaat doen om er maar voor te zorgen dat het goed gaat. Klinkt pittig hé? En dat bij je dochter. Een diepgewortelde onzekerheid en dat terwijl ze nog zo jong is. Want de kans is groot dat JIJ ook perfectionistisch bent. Ze heeft het namelijk niet van zichzelf.

Perfectionisme bij moeder en dochter

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Want wist jij dat de oorsprong van perfectionistisch gedrag ligt in angst? In de angst om bijvoorbeeld niet leuk gevonden te worden of ik ben niet goed genoeg? En dan kan je denken ik ben geen perfectionist want ik heb niet alles tip top in orde. Ik ook niet. Kom maar eens kijken naar mijn aanrecht. Maar in mijn werk ben ik weldegelijk een perfectionist. Het zijn van een perfectionist heeft dan ook zijn voordelen en nadelen.

Want perfectionisten kunnen fantastisch werk afleveren. Hebben een enorm doorzettingsvermogen, zijn loyaal en een goede werkethos. Mits ze aan het werk zijn. Want wat perfectionisten erg goed kunnen is uitstellen. Bij uitstel gedrag komen die beren uit het bos. “Ik kan het toch niet”, “Ik weet niet waar ik moet beginnen” of “Niemand zit op mijn verhaal te wachten”. Het aloude overlevingsmechanisme ben ik goed genoeg laat van zich horen.

Herken je het?

Die overtuiging kan over van alles en nog wat gaan. Maar vaak koppelen we die aan ons zelf, over iets wat we doen. ‘Ik ben niet goed genoeg. Oh wat ben ik toch onhandig. Dat ik dát niet zelf kan’…..  de overtuiging maakt dat we bepaalde gedachten over ons doen en laten herhalen en in zekere zin bevestigen. Dit zorgt er weer voor dat we situaties uit de weggaan, vermijden of uitstellen. Angst is een emotie die ervoor zorgt dat je terugdeinst. De beweging is achterwaarts, maar wat nodig is, is juist een beweging voorwaarts.

Hoe krijg je een perfectionist aan het werk?

Soms helpt het als je tegen jezelf zegt: “Ja, dat kan wel wezen, maar nu heeft het lang genoeg geduurd! Ik begin gewoon.” En vaker doordat het helpt om de taak die er gedaan moet worden kleiner te maken. En het helpt ook om af en toe te denken/roepen/zeggen: f*c kit, ik doe het gewoon. Heb maar een beetje meer ‘schijt’ aan anderen. Andere tips zijn:

  • Het zoeken van een maatje (iemand om mee samen te werken, sparren)
  • Stop en bedenk ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren’ en hoe erg is dat….
  • Stel je voor hoe het zou zijn als je het tóch gedaan hebt, wat voel je dan?
  • Kijk naar wat goed gaat (los van deze taak)
  • Kijk naar alles wat er al wel is (wat je al behaald hebt)
  • Wees lief voor jezelf !

#Hoedan?! Hoe ga ik dit doen?

Door er héél lang over na te denken, te twijfelen, afwegingen maken, te beginnen en weer weg te leggen…. nee, dat is niet helpend. Maar hoe dan wel? Wat mij helpt is om datgene wat je wilt gaan doen in stapjes op te delen. Iedere stap is er één en probeer los te laten dat het perfect moet. Buig negatieve gedachten om, leg je aandacht op fijne positieve dingen.

De meiden in mijn praktijk laat ik bijvoorbeeld helpende gedachten formuleren (of kiezen) die ondersteunend zijn. Zo kies ik voor dit moment ‘ik kan altijd opnieuw beginnen’, ‘ik mag fouten maken’ en ‘ik durf het, ook al voel ik me onzeker’. Zo zijn er natuurlijk nog heel veel meer fijne helpende gedachten te bedenken. Ook bekijken we de situatie waarin deze gedachten ons tegenhouden om in actie te komen. Want vaak gaat er ook heel veel goed op zo’n moment, alleen denken we daar niet aan. Door je focus te verleggen op wat wél goed gaat of ging, geef je jezelf een positieve boost (en dus vertrouwen) om het toch te doen. Yeah!

perfectionisme bij moeder en dochter

Maar wat wilde ik je eigenlijk vertellen?

Dat ik blij ben dat jij er bent. Want dat mag vaker gezegd en geschreven worden! Wij, moeders, doen er toe! Al die ballen die we in de lucht houden, de opvoedtwijfels en moederzorgen die daarbij komen kijken en dan 100% aandacht en liefde geven. Chapeau! Ik wil je met dit blog meegeven dat je goed bent zoals je bent en dat je weet dat je het niet perfect hoeft te doen. Laat dat los! Niemand is perfect en laten we stoppen met het doen alsof….. Deel je opvoedtwijfels, je zorgen. Juist wanneer JIJ dat wel doet, zullen er in je directe omgeving anderen zijn die het herkennen en zullen toegeven dat zij het ook zo ervaren. Trust me. En dat is pas ECHT!

Bang dat het een familietrekje aan het worden is?

Geen nood! Weet dat er veel tips en trucs zijn om te werken aan een positieve mindset, om perfectionisme los te laten en meer te genieten van de successen die er zijn. Voor jezelf én voor je DOCHTER! In mijn e-book dat binnenkort uitkomt ga ik hier dieper op in. Wil je als eerste het e-book ontvangen? Laat dan een reactie achter onder dit blog of mail ‘e-book’ naar Cathalijne@kindercoachgoedgemutst.nl