De kracht van kwetsbaarheid…is die wel zo krachtig? En voor wie dan?

De kracht van kwetsbaarheid. Je hoort en ziet het overal. Een mooie quote waar je veel aan kunt hebben en jezelf in kunt herkennen of juist niet. Want niet iedereen ziet de kracht van kwetsbaarheid, of voelt wat kwetsbaarheid op kan leveren. Ikzelf zag of wilde het niet zien en voelen. Want kwetsbaarheid of je kwetsbaar opstellen voelt ongemakkelijk.

In verschillende tijdschriften en literatuur wordt veel geschreven over kwetsbaarheid. Over de norm die gangbaar is in onze maatschappij en op scholen. Nadruk die ligt op cognitieve prestaties, binnen de lijntje blijven, niet buiten de kaders denken, vooral niet ingewikkeld doen, doe maar normaal dan ben je al gek genoeg…. Maar wat als jij de dingen anders ervaart? Als jij wél moeite hebt om bijvoorbeeld in het openbaar te praten of bepaalde situaties echt heel spannend vindt. Zo zijn er nog vele voorbeelden op te noemen van ‘ander gedrag’ en andere beleving van situaties.

Is het je kwetsbaar opstellen niet gewoon eerlijk zijn naar jezelf en de ander? Als ik heel eerlijk ben dan lieg ik regelmatig tegen mezelf. Ik vind namelijk dat ik dingen gewoon moet doen zonder te voelen dat ik buikpijn heb…. buikpijn van de zenuwen, de spanning die ik voel. De gedachten die ik heb over wat er allemaal mis kan gaan, de twijfels of ik wel goed genoeg ben of ik het wel waard ben om naar te luisteren. Saboterende gedachten. Ik heb ze. Wel een stuk minder hardnekkig dan eerst, maar nog steeds kunnen ze de voorpret voor een leuke workshop behoorlijk verpesten.

Door de gedachten en gevoelens te negeren, wordt het gevoel (de druk) vaak alleen maar erger. Maar wat moet je dan? Spreek het uit! Tegen jezelf, tegen de poes, je spiegelbeeld, je partner, je gezin, de deelnemers, je collega’s….maakt niet uit, maar spreek het uit. Alleen dat lucht al op. “Pff…ik ben best zenuwachtig. Er komen vandaag 5 moeders naar mijn workshop. Super leuk, maar ik merk dat ik het ook best spannend vindt.” Waarop mijn zoon van 9 vraagt: heb je je goed voorbereid? Ja? Nou dan is dat goed genoeg, je weet genoeg. Je hebt het vaker gedaan. Jij kunt dit.

Zijn woorden zijn een kopie van de dingen die ik ook vaak tegen hem, zijn zus en de meiden in mijn praktijk zeg. Saboterende gedachten buigen we om. Maar het begint met het uitspreken van je twijfel, van je angst, je zorg….. Daarna komt de kracht: herkenning én erkenning! Dat voelt zo goed. “Oh, die vindt het ook spannend”. Vaak krijg je direct terug dat de ander het ook zo ervaart, of iig herkent en je krijgt geruststelling dat je het niet alleen hoeft te doen bijvoorbeeld.

De kracht van kwetsbaarheid is de moed om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en hierbij het risico te nemen te falen. Dingen kunnen immers ook misgaan. Het is inzien dat perfectie niet bestaat en dat winnen en verliezen (vallen en opstaan) beide in het leven horen. Ik stel me kwetsbaar op tijdens mijn workshops. Ten eerste om er te zijn als gastvrouw (vinden ze het fijn om hier te zijn), ten tweede als professional (die écht niet alles weet) en daarnaast als ervaringsdeskundige (moeder) en mijn persoonlijke ervaringen deelt. Maar ook durft uit te spreken dat ik het spannend vond aan het begin van de avond, dat ik toch wel zenuwachtig was. Vervolgens laat ik zien welke foto ik via de app van mijn kinderen kreeg vlak voordat we gingen beginnen. Daarna kwam de geruststelling 🙂

Herken jij de saboterende gedachten bij jezelf? Durf jij ze uit te spreken, ook naar je kinderen toe? Door het wel te doen, laat jij je kinderen zien dat dingen spannend vinden heel normaal is. En dat je ondanks deze spanningen het toch doet! Dat is moedig zijn. Wanneer was jij moedig?

#aandacht #kwetsbaarheid #workshop #ontwikkelingsfase #delen #herkenning #kracht #emoties #twijfel #boosheid #angsten #faalangst #perfectionisme #zelfbeeld #zelfvertrouwen #gedachten #zenuwen #spanning #ontspanning #plezier #trots #moed #moeders #dochters #meidencoach