Schatgravers

Ik gebruikt het spel Schatgravers veel in mijn praktijk. Schatgravers is een kaartspel. Tijdens het spelen ontdekt het kind waardevolle eigenschappen (schatten) van zichzelf en van zijn medespelers. Het ontdekken van deze schatten wordt afgewisseld met speelse maar diepgaande opdrachten (karweitjes). Zo zijn er ‘fantasie’ karweitjes waarbij er even op los gefantaseerd mag worden of bijvoorbeeld ‘liefde’ karweitjes waarbij er iets liefs gedaan of gezegd dient te worden op/over of tegen een medespeler of zichzelf.

Eén van de succesvolle ingrediënten van het spel is dat het licht en luchtig voelt. Tegelijkertijd geeft het ruimte voor mooie open gesprekken. Het spel is vrij van competitie en dat houdt de sfeer open en vriendelijk.

Schatgravers laat het kind/de kinderen op dynamische wijze verbinden met zichzelf en de ander. Het kind wordt volgegoten met welgemeende en onderbouwde complimenten. Het kind krijgt een completer beeld van zichzelf en de medespelers, maar stiekem ook van andere mensen om zich heen.

Aan het eind van het spel houdt het kind 5 prachtige zelf gevonden schatten over. Deze kunnen op verschillende manieren verankerd en mee naar huis genomen worden. Schatgravers is een (h)eerlijk spel om te spelen .