Aahhh, dat voelt lekker. Massages en ontspanningsoefeningen, daar wordt iedereen goedgemutst van :)

Een Goedgemutst Theekransje voor 4 lieve meiden. Vandaag ging het over Relaxen en Ontspannen. Want GEspannen zijn wel allemaal wel eens, maar hoe kan je dan weer ONTspannen? Er zijn verschillende soorten spanning. Kort gezegd ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ spanning. ‘Gezonde’ spanning kan je ervaren wanneer je bijna jarig bent of naar het pretpark gaat. Dat is spanning die je ervaart voordat er iets leuks gaat gebeuren maar je weet nog niet hoe of wanneer het gaat gebeuren. De onzekerheid en je eigen verwachting maakt het misschien spannend. Maar zodra het begonnen is of dat je weet wat er gaat gebeuren is de spanning weg.

Bij ‘ongezonde’ spanning duurt dat wat langer. Het bouwt zich ook op. Je ziet ergens tegenop. Je hebt ergens geen zin in. Je hersenen signaleren spanning, misschien angst en daardoor gaat je lijf reageren….spieren spannen zich aan, buikpijn ontstaat en misschien hoofdpijn. Deze spanning is niet fijn. De truc is om onze hersenen te foppen. Door je ademhaling naar te buik te sturen, word je ademhaling langzamer en denkt je lijf dat de ‘stresssituatie’ voorbij is en zal zich wat meer ontspannen.

We hebben geoefend met ademhalen. In door de neus en uit door de mond. Soms is het fijn om extra te zuchten bij het uitademen. Iemand gaf de tip om je handen mee te laten bewegen. Vingers in elkaar gestrengeld voor je borst en dan mee laten bewegen met je ademhaling. Dus omlaag naar de buik bij uitademen en weer omhoog bij de inademing. Mooi om te zien hoe serieus de meiden dit proberen en elkaar tips geven. Zo ook de tip om een keer je schouders naar je oren op te trekken en die met de zucht en uitademing naar beneden te laten zakken. Heerlijk! Dat lucht op…. Deze manier van ademhalen kan je helpen om je iets te laten ontspannen bij bijvoorbeeld een toets, spreekbeurt of wedstrijd. En zeg daarbij tegen jezelf HELPENDE gedachten zoals ‘ik heb goed geoefend’ of ‘ik mag fouten maken’ of ‘ik doe mijn best en dat is goed genoeg’ of ‘ik ga plezier maken’. Een meisje vertelde dat ze altijd even naar de wc gaat voordat de toets begint en haalt op de wc of gang even een aantal keer diep adem. En een slokje water wil ook helpen zei een ander. Waardevolle tips!

Naast wat theorie heb ik natuurlijk ook wat te doen voor de meiden. Naast het ervaren door zelf te doen, heb ik voor alle meiden een boekje gemaakt. Hier staan allerlei korte oefeningen en tips in. Helemaal voorin het boekje mogen ze eerst opschrijven waar ze van houden of blij van worden. ‘Waar word ik blij van….’ Dat is namelijk fijn om terug te lezen wanneer je een keertje niet zo blij of ontspannen bent. Er worden mooie dingen opgeschreven. Iedereen kan flink wat dingen opschrijven. Familie, vrienden, huisdieren, activiteiten en eten komt voorbij. Dit noemen we ook wel een positief saldo op de emotionele bankrekening. Hier kan je altijd op terugvallen.

De meiden maken meteen gebruik van de gelegenheid om hun eigen boekje op te pimpen. De boekjes gaan daarna mee naar buiten. In het park gaan we ‘oefenen’ en ‘ervaren’. De handdoeken worden lekker in het zonnetje gelegd. De meiden ploffen meteen neer. In de lotus houding ervaren we in stilte hoe het is om hier te zijn. Voelen we de wind? Voelen we de zon? Wat horen we allemaal? Al deze ervaringen zijn in het hier en nu….. De ademhaling wordt gevoeld Waar zit die? Hoog of laag. We ademen diep in en uit. Wat een rust…..

Aanraken is een levensbehoefte….daarom zijn (kinder)massages ook zo fijn! Met de kindermassagekaarten van Helen Purperhart voeren we een aantal kindermassages uit. Het gekriebel, gewrijf, getik en geaai op de ruggen vinden ze heerlijk. De massages worden met aandacht en plezier uitgevoerd. Uit het boekje wordt ‘de pizza’ geoefend. Heerlijke pizza’s worden er gebakken. Tussen de massages door nemen we wat fruit, komkommer en wat te drinken. Een echte zomerse picknick. Ontspanning ten top!

Het is heerlijk buiten….de tijd vliegt voorbij. Na de liggende ontspanningsoefening komen de meiden maar moeilijk van hun handdoek. Thuis gaan we natuurlijk nog even met onze gekke mutsen op de foto. Er werd zelfs naar gevraagd. Grappig om te zien hoe belangrijk zo’n afronding van een theekransje is. Iets afsluiten is fijn. En helemaal als je je ontspannen en blij voelt. De meiden gingen met hun boekje, gelukssteentje en een ontspannen en blij gevoel de deur uit. Missie geslaagd!