De kracht van een theekransje? ….het is een sleutel tot een succeservaring. Wie wil dat nou niet?!

Wat was het een gezellig theekransje. Vijf meiden aan de keukentafel. Andere gezichten, sommige nieuw maar toch bekend. Na een kort kennismakingsrondje, een kopje thee of ranja met wat lekkers zijn we aan de slag gegaan. Tenminste…zíj zijn aan de slag gegaan. Met zichzelf of eigenlijk over zichzelf…..want dat is wat een theekransje is: een groei-bloei-ontdek-moment. Ze ontdekken zoveel moois in en over zichzelf <3

Kwaliteiten uitzoeken best een lastige klus

Op de deur had ik kwaliteitenkaartjes opgehangen. Ik ben, ik kan of ik heb…. Iedereen kreeg 10 post-its waar ze hun naam op mochten schrijven om vervolgens deze post-its bij de kwaliteiten te hangen. Natuurlijk niet zo maar bij kwaliteiten, maar echt de kwaliteiten die bij ze passen. Waar ben jij goed in, wat doe je graag, wat kan je goed, waar word je blij van…. En let op….dat je de kwaliteit niet kiest wil niet zeggen dat je het niet bent of kunt! Hij is waarschijnlijk alleen wat minder aan de oppervlakte aanwezig. Goed om te weten toch!? Misschien is het een kwaliteit waar je wel wat beter in zou willen worden.

kwaliteiten kaartjes om een positiever zelfbeeld te krijgen en meer zelfvertrouwen.

 

Iedereen heeft kwaliteiten

Er wordt druk geplakt. Vergeleken en commentaar geven. Positief natuurlijk! “Ja, dat kan jij erg goed” of “dit vind ik echt iets voor jou”.  Ook werden er overeenkomsten gevonden, “ik ben ook muzikaal”! Voor sommige is het moeilijk kiezen, voor de ander makkelijker en hangt die er rustig meer dan 10 post-its op. Alles mag. Laat maar zien waar je trots op bent. Dat het lastiger voor je is, betekent niet dat je ze niet hebt. Maar misschien is het niet het passende ‘kaartje’ voor je. Want zo kwamen we er achter dat ‘helpen’ in dit geval meer ‘ik kan samenwerken’ betekende.

 

Hoe zet jij je kwaliteiten in?

We bespraken een aantal kwaliteiten met elkaar. Wanneer gebruik je deze kwaliteit. Kan je de kwaliteit ook thuis of op school gebruiken? Hoe kan deze kwaliteit je helpen bij iets wat lastig voor je is? Hoe geef jij bijvoorbeeld je grenzen aan? Is dat iets wat je altijd al kon of heb je dat geleerd? Wie heeft je daarbij geholpen? Door ervaringen te delen, elkaar te laten weten dat sommige kwaliteiten gaande weg kunnen groeien, probeer ik mee te geven dat alle kwaliteiten écht in je zitten. De één wat meer dan de ander. En dat je gebruik kunt maken van alle kwaliteiten, maar ook specifieke kwaliteiten meer kunt inzetten om ergens beter in te worden.

Waar kunnen jouw kwaliteiten je bij helpen?

Doordat je bijvoorbeeld goed kunt samenwerken en kunt luisteren, lukt het je misschien beter om (samen) bij de leerkracht om hulp te vragen. Of dat je je sociaal en open opstelt ten opzichte van nieuwe mensen (klasgenoten) leer je misschien makkelijker vrienden maken. Kwaliteiten kan je niet vaak genoeg zien en zo geven ze je misschien net even dat beetje vertrouwen om ‘het juist wel te doen’…samen ervaringen delen zorgt voor begrip en vergroot het zelfvertrouwen en zelfbeeld.

De kracht van een theekransje

Die kracht zit hem vooral in de kracht van samen….zij samen bij mij aan de keukentafel. Elkaar helpen om ervaringen met elkaar te delen, gezellig met elkaar te kletsen, plezier te hebben voor de gekke mutsen foto en ontzettend trots te zijn op het eindresultaat. Ieder theekransje is weer een feestje. Een cadeautje om te organiseren en als ik de meiden mag geloven écht heel gezellig.

De volgende theekransjes zijn op woe 11/12, vrij 17/1, do 30/1, vrij 14/2, woe 26/2 laat via 06-54965074 weten of jouw dochter er de volgende keer ook bij is. Ik zie haar graag 🙂 Kijk op www.kindercoachgoedgemutst.nl/theekransjes voor meer informatie.