Wauw…het werkt! Ik kan mijn/jouw “hoofd opruimen” met de Matrixmethode….

Op vrijdag 20 januari jl. heb ik de workshop “Hoofd opruimen” en “leren HOE te leren” gevolgd bij het Matrixmethode Instituut van Ingrid Stoop. Ik had beloofd je te vertellen wat ik die dag heb geleerd en gedaan. Wellicht kan het “hoofd opruimen” ook iets voor jou of jouw kind zijn. Onderaan staat een leuke aanbieding…ik ruim graag je/jullie hoofd op!

Eerst iets over de Matrixmethode. De Matrixmethode is een gesprekstechniek. Het is een manier van vragen stellen waarmee de coach kinderen en volwassenen helpt om zelf de oplossing voor hun probleem te vinden en in te zetten. De Matrixmethode gaat in op jouw strategie van jouw BELEVING van jouw probleem en niet op de inhoud ervan. Het gaat (soms/vaak) om negatieve emoties die ervoor zorgen dat je zaken als te veel, spannend of eng ervaart. Door het stellen van de juiste vragen word je je bewust van deze beleving en neutraliseer je deze zelf. Belangrijk bij het “hoofd opruimen” is dat het naar eigen inzicht gedaan wordt. Jij bepaalt wat er wel en niet in je hoofd mag zitten én waar het mag zitten. JIJ zet het er neer. Ik (de coach) stelt slechts de vragen….

Klinkt het al wat minder vaag? Ik wist ook niet zo goed wat ik ervan moest vinden….maar ik heb het gedaan. Ik heb mijn hoofd laten opruimen.

Je begint (zoals gezegd) zelf. Met een eerste tekening van je hoofd. Hoe ziet het er nu uit. Wat zit er allemaal in je hoofd? Waar zit het? Wat voor kleur heeft het? Zijn er woorden of misschien plaatjes… Het is jouw hoofd. Makkelijker gezegd, dan gedaan….ik ben niet zo visueel ingesteld. Dus bij mij waren het vooral woorden, kriskras door elkaar, veel grijs (had niet aan kleuren gedacht)….maar eenmaal begonnen kwam er een mooi warrig hoofd op papier. Echt zoals IK het voelde en zag. Daarna volgt een tekening van jouw hoofd met de vraag “hoe zou je het willen?”  Als die eenmaal op papier staat, volgt het opruimwerk. Je gaat prioriteiten stellen. Wat mag er eerst opgeruimd worden en wat als laatst. Voor iedere prioriteit bedenk je een plaatje en een plek. Hoewel ik niet zo visueel ingesteld ben (dacht ik), kon ik toch snel mooie passende plaatjes bedenken voor mijn prioriteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld voor mijn gezin allemaal foto’s gekozen. En deze een plek gegeven IN mijn hoofd. Alle andere zaken zoals werk, kennis & vaardigheden hebben een plek BUITEN mijn hoofd gekregen. In een oud schoolgebouw. Hoe specifieker het plaatje en de plek, hoe meer rust.  Na het opruimwerk volgt het plaatsen. Dat doe je samen met de coach. Die vertelt je wat je moet doen en hoe je het moet doen. En tot slot nog één tekening van je hoofd. Wat een verschil! Heel bijzonder om te ervaren én te zien. En een week later voelt het nog steeds zo. Ik moet wel even iedere dag de nieuw binnen gekomen stof een plek geven. Haha, wie had dat gedacht, IK, iedere dag aan het opruimen.

Als het voor volwassenen (mijzelf inclusief) al zo verhelderend werkt, wat kan het dan voor een kind betekenen….meer rust, grip op het hoofd en inzicht in waar alle nieuwe (en oude) leerstof een plek heeft gekregen. Na het opruimen van het hoofd kan er een sessie volgen over “leren HOE te leren”. Hierin wordt basisinformatie zoals het alfabet en het honderdveld opnieuw geplaatst in het hoofd. Het lezen, maken van taalopdrachten, spelling, de tafels en sommen maken zal makkelijker gaan. Het kind krijgt meer inzicht en vertrouwen in zijn eigen kennis. Zwakke lezers gaan beter lezen, spelling zwakke kinderen kunnen hun eigen ‘fouten’ verbeteren door de aangeleerde techniek zelf toe te passen.

Wil JIJ ook een helder opgeruimd hoofd? Of denk je dat het iets voor je kind zou kunnen zijn?  Misschien eerst bij jezelf proberen en later voor je kind? Ik bied een opruimsessie (max één uur) aan voor € 30 euro per persoon. En kom je daarna met je kind, dan betaald die € 20 euro. Komt je kind ‘het hoofd opruimen’ én ‘leren hoe te leren’ dan betaald die € 50 euro voor twee sessies.

Bel, App of mail voor een afspraak om je hoofd op te ruimen!

 

PS: een mooi kijkje in mijn hoofd 🙂 Het is écht een bijzondere ervaring. Ik zie de kleur geel, ik hoor muziek en ik voel mij rustig en ontspannen. Ik ben goedgemutst!