Heerlijk naar bed wakker liggen en woelen

Is dat hoe jij tegen je nacht aankijkt? Of zie je dit terug bij je dochter? Onze dochter had een tijdje terug een nare droom. Hierdoor werd ze niet lekker wakker en het ‘enge’ gevoel bleef knagen… het lukte haar niet om het gevoel los te laten en uiteindelijk heeft ze de rest van de nacht bij ons op de kamer doorgebracht.

Naast de gebruikelijke tips om even uit bed te komen, wat water te drinken en aan andere vrolijke dingen te denken, kan het voelen van nabijheid helpen. Wij hebben altijd onze kinderen gestimuleerd om eerst zichzelf te troosten en daarna pas om hulp te vragen. Dit hangt natuurlijk van de leeftijd af, maar tieners kunnen dit over het algemeen best goed.

Bij het naar bed gaan riep onze dochter al ‘ik hoop dat ik niet weer zo’n enge droom krijg’. Nee, dat snap ik. Maar wat denk jij? Is dit helpend voor haar om dit te zeggen voordat ze gaat slapen?

Een van de dingen die ik onze kinderen (en ook de kinderen in mijn praktijk) uitleggen is dat dit ‘soort’ gedachten niet helpend zijn. Natuurlijk mogen ze er zijn, maar door ze géén aandacht te geven, worden ze minder belangrijk en hebben ze ook minder invloed. Het mooiste is om de gedachte om te buigen naar iets positiefs. “Ik vind het spannend om te gaan slapen, maar ik kan zo lekker liggen in mijn bed en al mijn knuffels zijn hier. Dus dat gaat helemaal lukken.”

Tips en trucs

Er zijn op het wereld wijde web genoeg tips en trucs te vinden om in slaap te vallen. Ik heb geen ‘gouden’ truc voor je, maar wil je wel meegeven dat uitproberen loont. Net als het aanhouden van rituelen of routines. En vooral bij het uitproberen geldt, 1 x is geen keer. Dus écht meerdere keren uitproberen voordat je kunt zeggen  wat wel werkt wel en wat niet werkt.

  • routines of rituelen helpt. Net als regelmaat. Wanneer je in de het weekend veel later naar bed gaat en ook veel langer in je bed blijft liggen, verschuift het ritme. Bij tieners verschuift dat ritme toch al iets omdat ze ouder worden én omdat de hormoon verandering er ook voor zorgt dat er later melatonine wordt aangemaakt. Dit kan je compenseren met pilletjes, maar dat is niet aan te raden, zeker niet voor de lange termijn. In rituelen kan je je lijf al signalen geven dat de rust tijd eraan komt. Geen schermen, geen drukke activiteiten, niet te veel eten en drinken, bouw het tempo af zodat je het lijf registreert dat het mag gaan slapen.
  • fop je brein met ademhalingsoefeningen. Door (het liefst al liggend in je bed) diep adem te halen naar je buik en rustig weer  uit te ademen geef je je brein het sein dat alles oke is. Daardoor kan je lijf meer ontspannen. De focus ligt op de ademhaling en hierdoor krijgen (pieker) gedachten geen kans. Je kunt je dochter helpen door bijvoorbeeld haar knuffeltje op haar buik te leggen. Deze komt omhoog en omlaag. Dat stimuleert vaak. Tellen helpt ook. Begin bij 10 en tel terug naar 0. Ben je kwijt waar je was, begin weer bij 10.
meiden coach goedgemutst te haarlem voo rtiener meiden piekeren negatief zelfbeeld
  • zorg voor een fijne slaapplek. Ruim de kamer op, maak  het bed vrij van dingen die niet helpen bij het slapen. Zorg dat je graag komt op je slaapkamer. Een donkere frisse kamer kan helpen. Zeker bij het inslapen. Donkere gordijnen kunnen juist bij het opstaan voor vertraging zorgen, kijk of je hier (kunst) licht aan toe kunt voegen. Een wake-up light kan hierbij helpen. Probeer het eerst eens met een klein lampje aan of schuif de gordijnen half weg.
  • inspanning en ontspanning. zorg voor voldoende beweging overdag. Maar ga niet intensief sporten vlak voor het slapen gaan. Doe dan liever wat yoga nidra of ontspanningsoefeningen. Kijk of je je dochter gedurende de dag (online) lesdag in beweging kunt krijgen. Neem haar mee naar buiten. Na de lunch bijvoorbeeld. Of voor dat ze aan haar huiswerk begint. Niet uren, maar even een ommetje. Of laat haar met vriendinnen buiten afspreken. Beweging én daglicht is goed.

Genoeg tips en trucs om te delen.

Maar het allerbelangrijkste vind ik dat je dochter het zelf leert toe te passen. Ieder kind moet leren zichzelf te troosten wanneer het verdrietig, bang of boos is. In mijn praktijk leer ik meiden beter voor zichzelf te zorgen.

Nu al!?

Juist door het op jonge leeftijd te leren, door nu al te ervaren wat het met je je doet, voorkom je later dat ze over hun eigen grenzen heen gaan. Ze kunnen beter voor hun eigen grenzen opkomen, omdat ze nu al geleerd hebben wat ze wel en niet prettig vinden. Door actief tijd en aandacht te besteden aan zelfzorg bij tieners geef ik de meiden tools en handvatten mee om met negatieve ervaringen om te gaan. Leren ze hoe ze zichzelf kunnen troosten, weten ze beter wat ze wel kunnen en hoe ze deze kwaliteiten kunnen gebruiken om ‘zichzelf bij elkaar te kunnen rapen’ en veerkrachtig te kunnen reageren op hetgeen wat er speelt.

Bij Club Goedgemutst kan dat.

Bij de workshops in Club Goedgemutst biedt ik meiden de kans om zichzelf te ontdekken, te ervaren waar ze goed in zijn, wat helpend en niet helpend is, hoe gedachten werken, hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en hoe je steviger en veerkrachtiger kunt reageren op dingen die gebeuren. Het leven zit vol ervaringen, de een positiever dan de ander. Je hebt er mee te dealen, maar met wat tools, handreikingen en oefening weet ik zeker dat jouw dochter er prima mee kán dealen.